Lymfdrainage Arnhem

Met lymfdrainage door de therapeut van Fysiotherapie Slief in Arnhem, gelegen in Arnhem-Zuid, wordt een ideale leefomgeving voor uw lichaamscellen behouden of verbeterd. Maar wat houdt dat precies in? Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfbanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Denk bijvoorbeeld aan het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen en het uitwisselen van stoffen of van gassen. Deze processen via het lichaamsvocht noemen we waterhuishouding.

Het lichaam is in een optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert. Het lymfstelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfdrainage is dus een normale, natuurlijke functie in ons lichaam. Deze functie kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van een ongeval, ziekte of stress. In dit geval kan lymfdrainage (met de handen) geoptimaliseerd worden door de therapeut van Fysiotherapie Slief in Arnhem (in Arnhem-Zuid).

Lymfdrainage aan de hand van de methode Vodder door de therapeut in Arnhem

Manuele lymfdrainage is een massagevorm, die erop gericht is het lymfstelsel te stimuleren. Deze stimulatie is nodig om het teveel aan vocht beter c.q. sneller via de lymfbanen af te voeren. In 1932 ontwikkelder Dr. Emil Vodder, een Deens bioloog, samen met zijn echtgenote een voor die tijd revolutionaire therapie. Het bijzondere van de therapie van Dr. Vodder is dat die niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfstelsel, maar vooral op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. Volgens de methode Vodder is manuele lymfdrainage een zachte massagevorm die op het gehele lichaam toepasbaar is. De behandeling heeft als doel de vochtdoorstroming te stimuleren en eventuele stagnaties op te heffen, de immuniteit (weerstand) te verhogen, de stress te verlagen, en het hormonale stelsel te optimaliseren. De waterhuishouding wordt direct beïnvloed door de stimulatie van het lymfsysteem en door het dempen van een verhoogd stressniveau in het lichaam.

Bij manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder wordt ritmisch een heel zachte, spiraalvormige druk uitgeoefend op de lymfklieren en lymfbanen: de richting wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfstelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze “handgreep”. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfbanen en in de haarvaatjes, want alleen dan kan al het overtollige lichaamsvocht goed worden afgevoerd. Bij Fysiotherapie Slief voert de therapeut de lymfdrainage met uiterste zorg uit in de praktijk in Arnhem (Arnhem-Zuid).

De behandeling, waarbij de patiënt meestal ligt, vindt plaats bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken, wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en is vrijwel pijnloos. De behandeling begint, indien nodig, met een uitgebreid gesprek, waarin o.a. duidelijk wordt hoe het lichaam functioneert. De massage begint bij de lymfklieren in de hals (de basis) gevolgd door, afhankelijk van de klacht, de lymfklieren in de buikstreek, oksels, liezen en/of het gelaat. Heeft de patiënt buiten deze gebieden klachten, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Welke klachten behandelt de therapeut met lymfdrainage in de praktijk in Arnhem-Zuid?

Manuele lymfdrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar bij zeer veel klachten, al dan niet in combinatie met andere therapievormen. In de praktijk van Fysiotherapie Slief in Arnhem, in Arnhem-Zuid, biedt de therapeut lymfdrainage aan mensen met:

 • Bloedcirculatiestoornissen (denk aan glaucoom, open wonden en etalageziekte);
 • Bloeduitstortingen;
 • Dystrofie;
 • Huidproblemen (denk aan acné, littekens en chronisch eczeem);
 • Keelaandoeningen, neusaandoeningen en ooraandoeningen;
 • Klachten aan het zenuwstelsel (denk aan migraine, M.S. en gezichtsverlamming);
 • Klachten als gevolg van stress (denk aan concentratieverlies, hoofdpijn, diarree, constipatie, hyperventilatie, slapeloosheid en vruchtbaarheidsverlies);
 • Longaandoeningen (denk aan astma, bronchitis en longemfyseem);
 • Orgaanklachten (denk aan nieren door allergieën, darmen door de ziekte van Crohn, de milt en de lever);
 • Reuma (denk aan ontstekingen);
 • Slijtage;
 • Spierpijn en spierletsel;
 • Verstuikingen;
 • Zwellingen/oedeem (denk aan zwellingen na een ongeval of operatie en lymfoedeem).

Direct een afspraak maken? Of eerst nog wat vragen stellen? Dat kan via het volgende telefoonnummer: 026-3216936. Van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 17:00 uur zijn wij gemakkelijk te bereiken. Liever mailen? Dat kan, naar info@fysiotherapieslief.nl.