Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut helpt patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen. Het doel van manuele fysiotherapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en

Bij welke klachten helpt manuele fysiotherapie?
Over het algemeen is manuele fysiotherapie geschikt voor klachten die gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Klachten die bijvoorbeeld verholpen of verminderd kunnen worden zijn onder andere hoofd- en nekpijn, rug- en schouderklachten en heuparthrose. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Bewegen gaat beter en er is minder pijn.

Behandeling manuele fysiotherapie
Een manueel therapeut gebruikt een aantal specifieke “manuele” technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Dit geeft in sommige gevallen het bekende “kraak” geluid, maar lang niet altijd! Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van juiste instructies, adviezen en begeleiding om de beweeglijkheid van een gewricht te behouden. Inzicht in goed en gezond bewegen behoren daar ook bij.

Vergoeding manuele fysiotherapie
Fysiotherapie wordt voor mensen ouder dan 18 jaar maar heel beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak alleen als je een chronische aandoening hebt. Je kunt fysiotherapie wel verzekeren via een aanvullende verzekering.